Hatalmi belharc a Fideszben: egymásnak feszült Varga Judit és Szijjártó Péter

Megosztás

Két nap eltéréssel kapott teljesen ellentétes utasítást egy sor külképviselet. Előbb Varga Judit tárcája kért rálátást a diplomáciai üzenetekre, majd Szijjártó Péterék vétózták a tervet – írja a Népszava.

A Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium (IM) több tucat magyar nagykövetségnek, valamint a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek küldött üzenetet arról, hogy a jövőben minden tőlük érkező diplomáciai táviratot juttassanak el az államtitkárságra is. Erről előzetesen nem egyeztettek a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, aminek az lett a következménye, hogy két nappal később a külügy európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkársága megkérte ugyanezeket a külképviseleteket, hogy tekintsék semmisnek az IM üzenetét.

A Népszava szerint ez azért is érdekes, mert ezek a táviratok (vagyis annak XXI. századi, digitális verziói) nem tartalmaznak titkos, vagy olyan információkat, amelyek nem juthatnának Varga Juditékhoz.

A lapnak több forrás is megerősítette, hogy a miniszterek közötti hatalmi játszma lehet a háttérben, ugyanis Varga a jogi aspektuson túl is foglalkozik európai uniós ügyekkel, miközben a külügy az ezen kívüli nemzetközi kapcsolatokat menedzseli. Azt írják: belülről érezhető, hogy sem Varga, sem Szijjártó nem fél konfliktusokba belemenni, és ezek az attitűdök találkoztak most.

Kapcsolódó cikkek